Projektets bakgrund


Mobiguiden genomfördes av Västnyländska Kultursamfundet r.f. och EU-projektet Lokalhistoriens nya vingslag. Projektet är ett kulturhistoriskt projekt, där sevärdheterna i västra Nyland tas fram på olika språk, till en början på svenska, finska och engelska.

Västnyländska Kultursamfundet r.f./Luckan Raseborg vill med hjälp av detta projekt att besökare ska kunna få information om sevärdheter även då ingen guide finns på plats. Man ska även kunna använda resultatet, dvs. guidningarna för bl.a. undervisningssyfte i skolorna. Det är även ett försök att förlänga turistsäsongen och att väcka besökares intresse för lokalhistorien i västra Nyland. Guidningarna är gjorda i samarbete med städerna, församlingarna, Museiverket och andra experter.

Projektet genomfördes med Leader -bidrag från Nylands TE-central via Pomoväst samt bidrag från Svenska Kulturfonden, Konstsamfundet och Karis-Pojo Sparbanksstiftelse.

Raseborgs ruiner utgjorde ett pilotobjekt under sommaren 2009. Under projektet 2008-2011 har liknande guidningar gjorts på ca 15 olika sevärdheter runtom i västra Nyland, samt för de flesta kyrkor och bruk. Den mångåriga guiden vid Raseborgs slottsruin, Dan Idman, står för rösten i guidningarna. Guidningen har utvecklats så att man kan se på den som korta videoklipp.   

Våra finansiärer är:

        
     EJFLU

    

  m.fl.